Macadamia (Makademya) fındığının 9 muhteşem faydası!

17-10-2020 19:52
Macadamia (Makademya) fındığının 9 muhteşem faydası!

Avustralya'ya özgü macadamia ağaçları son yıllarda Brezilya, Kosta Rika, Hawaii ve Yeni Zelanda gibi dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilmektedir.

Diğer çoğu fındık gibi, macadamia fındığı da besinler ve faydalı bitki bileşenleri açısından zengindir. Vücudumuza, sindirim sistemi, kalp sağlığı, kilo yönetimi ve kan şekeri kontrolü gibi çok önemli faydaları bulunmaktadır.

İşte macadamia fındığının sağlığımıza 9 faydası:

1- Zengin besin kaynağı

Macadamia fındığı, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller açısından yüksek, kalori açısından faydalı besinlerdir.

28 gram: (Food Data Central)

Kalori: 204

Yağ: 23 gram

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 4 gram

Şeker: 1 gram

Elyaf: 3 gram

Manganez: Günlük Değerin (DV)% 58'i

Tiamin: DV'nin% 22'si

Bakır: DV'nin% 11'i

Magnezyum: DV'nin% 9'u

Demir: DV'nin% 6'sı

B6 Vitamini: DV'nin% 5'i

Bu kuruyemişler karbonhidrat ve şeker bakımından düşüktür ve orta derecede lif içeriğine sahiptir. Bu kombinasyon, özellikle şeker hastaları için faydalı olabilecek kan şekeri seviyenizi artırma olasılığını en aza indirir. (PubMed Central).

Macadamia fındıkları vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir, ancak karbonhidrat ve şeker bakımından düşüktür. Yani, sağlıklı doymamış yağlara sahiptirler.

2- Antioksidan kaynağı

Çoğu fındık gibi, macadamia fındığı da harika bir antioksidan kaynağıdır.

Antioksidanlar, hücresel hasara neden olabilen ve diyabet, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi durum riskinizi artırabilen kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize eder (4 Güvenilir Kaynak, 5 Güvenilir Kaynak).

Macadamia fındığı, vücudunuzu hücresel hasara ve hastalığa karşı koruyan antioksidanlar olan flavonoidler ve tokotrienoller açısından zengindir.

3. Kalp sağlığını koruyabilir

Macadamia fındığı, kalp sağlığına uygun doymamış yağlar açısından zengindir. Her gün az miktarda yemek, yüksek kolesterol ve iltihaplanma gibi kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

4- Metabolik sendrom riskinizi azaltabilir

Araştırmalar, macadamia fndıklarının hem metabolik sendroma hem de tip 2 diyabete karşı koruyabileceğini gösteriyor.

Macadamia fındığı dahil olmak üzere düzenli olarak ağaç yemişlerini yemek, metabolik sendrom riskinizi azaltabilir ve daha düşük, daha stabil kan şekeri seviyelerine katkıda bulunabilir.

5- Kilo vermeye yardımcı olur

Macadamia fındığı, açlığı azaltabilir ve kilo vermeye yardımcı olabilecek tokluk hissini yaratabilir. Ayrıca bilinenden daha az kalori içerirler.

6- Bağırsak sağlığını iyileştirebilir

Macadamia fındığındaki çözülebilen lif, faydalı bağırsak bakterilerinizi besleyerek sindiriminize yardımcı olur. Bu da bağırsak sağlığınızı iyileştirebilir.

7- Kanser önleyici özelliklere sahip

Macadamia fındığı flavonoidler ve tokotrienoller içerir; henüz daha fazla bilgiye ve kanıta ihtiyç duyulsa da şu ana kadar ki çalışmalar kanser hücreleriyle savaşmaya veya onları öldürmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

8- Ömrü uzatır

Macadamia fındığı da dahil olmak üzere düzenli olarak fındık alımı, erken ölme riskinizi yaklaşık üçte bir oranında azaltmanıza yardımcı olabilir. Kanser ve beyin hastalıklarına karşı korunmanıza yardımcı olabilir.

9- Diyetinize ekleyebilirsiniz

Macadamia fındığı, çoğu diyete eklenebilecek uygunlukta bir besindir. Bütün, öğütülmüş, çiğ, kavrulmuş veya ezme olarak yenebilir ve ana yemekler, atıştırmalıklar ve tatlılara güzel bir katkı sağlarlar.

Kaynak: Healthline

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.