Zeytin yaprağının faydaları

13-07-2021 12:54
Zeytin yaprağının faydaları

Mitoloji ve botanikte ölmez ağacı olarak bilinen zeytin ağacı yavaş ve zahmetli büyüyen uzun ömürlüdür. Zeytin ağaçlarının ortalama ömrü 300-400 yıl olduğu bilinmektedir, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Zeytin ağacından toplanan zeytin, mucizevi özelliklere sahiptir. Fakat bu mucize ağacın faydaları bu kadarla sınırlı değildir. Zeytin bir takım işlemlerden geçirilip yağ haline getirilir. Böylelikle zeytinyağı elde edilir. Aynı zamanda zeytin ağacının yaprakları oleuropein adı verilen kanser önleyici bir maddeyi içermektedir. Peki, oleuropein nedir, Zeytin yaprağının faydaları nelerdir? İşte Hürriyet’ten Ramazan Başan’ın köşesinde yer alan önemli bilgiler…

Oleuropein nedir?


Araştırmalar bu maddenin kanseri önlediğini dahası, yayılmasının da önüne geçtiğini ortaya koyuyor. İlk kez 1908 yılında keşfedilen bu bileşiğin yapısı ancak 1960’da tanımlanıyor.

Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki oleuropein maddesine dayanır. Bu madde zeytin ağaçlarını, hastalık ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi, zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Çünkü zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15° C üstündeki sıcaklığı sever. Yaprak dökmeyen, eğri, büyük gövdeli, sık dallı, 5-20 m yüksekliğinde uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları yeşil renkli olup, derimsi yapısı vardır. Bilim insanları 12 gün boyunca oleuropein verilen farelerde tümörlerin yüzde 50 oranında küçüldüğünü gözlemliyor.

Zeytin yaprağının faydaları:

Zeytin yapraklarının bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından bazıları;

-İnsilün direncinin düşürülmesine yardımcı oluyor.

-Soğuk algınlığı, grip ve nezlede rahatlamayı sağlıyor.

-2005 yılında Avustralya’da yapılan bir çalışmada zeytin yapraklarındaki antioksidan kapasitenin vitamin C’de bulunandan 5 kat daha fazla olduğu görülmüştür.

-Sinüzitin iyileşmesine yardımcı oluyor.

-Cilt yaşlanmasına karşı koruyucudur.

-Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için oleoropein kansere karşı ciddi anlamda savaş veren bir moleküldür.

Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.