Yemeklerinize lezzet katacak bitki ve baharatlar!

07-12-2020 12:42
Yemeklerinize lezzet katacak bitki ve baharatlar!

İş yaşamında yer alan insanların bir bölümü için iş toplantıları, etkinlikler ya da İstanbul trafiğinde bir yere zamanında yetişmek için harcanan zaman koronavirüs salgını nedeniyle artık evlerde geçiyor.

Evden çalışma sistemi, kendinizi sıklıkla yemeklerle şımartmanıza sebep olmaya müsait bir durumdur. Ara sıra yapacağınız aşırı yağlı ya da karbonhidrat içeren yemek kaçamakları size zarar vermeyecektir fakat sıkça tüketilen ağır yemekler kilo alımına ve kan basıncının, kan şekerinin ve "kötü" LDL kolesterolün artmasına neden olabilir. Aslında birçok bitki ve baharat, kan şekerini, ruh halini ve iltihabı kontrol etmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar, flavonoidler ve diğer yararlı bileşenler içerir. Evde daha çok zaman geçirilen bu günlerde yemeklerinizi daha lezzetli ve sağlıklı yapacak önerilere bir göz atın…

Bitki ve baharatlarla yemeklerinizin lezzetini artırın!

Yemeklerinizi aşağıdaki listede yer alan bazı bitki ve baharatlarla tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Yeni tatlar denemekten kaçınmamalısınız. Ne kadar çeşitli bitki ve baharat kullanırsanız, yemekleriniz o denli lezzetli ve sağlıklı olacaktır.

Kakule: Ekmeklerde ve unlu mamullerde ve köri gibi Hint yemeklerinde kullanılan kakule, sindirim sistemini destekler ve kalp dostu bir baharattır.

Kişniş: G. Amerika ve Asya mutfağında vazgeçilmezdir. Kişniş, diyet lifi, manganez, demir ve magnezyum kaynağıdır. Ek olarak, kişniş vitamini, K vitamini ve protein bakımından zengindir.

Tarçın: Meyve kompostoları, tatlılar ve ekmeklerin yanı sıra Orta Doğu lezzetlerini tarçınla keşfedin. Ayrıca kan şekerini dengeleyen etkisiyle mucizeler yaratır.

Karanfil: Unlu mamuller ve ekmekler için idealdir, aynı zamanda sebze ve fasulye yemekleriyle de kullanılabilir.

Kimyon: Meksika, Hint ve Orta Doğu yemeklerinin yanı sıra güveç yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Dereotu: Patates yemeklerine, salatalara, yumurtalara, mezelere ve soslara ekleyin.

Sarımsak: Çorbalara, makarnalara, turşulara, soslara, tahıllara ve sebzelere ekleyin.

Zencefil: Asya ve Hint sosları için sıklıkla kullanılan zencefil, güveçler ve tavada kızartmanın yanı sıra içecekler ve unlu mamuller için idealdir.

Mercanköşk: Güveçlere, çorbalara, patateslere, fasulyelere, tahıllara, salatalara ve soslara ekleyin.

Nane: Ana yemekleri, içecekleri, salataları, turşuları ve meyveleri tatlandırır.

Kekik: İtalyan ve Akdeniz yemeklerinde lezzetli; domates, makarna, tahıl yemekleri ve salatalara uygun, eşsiz kokusuyla vazgeçilmezdir.

Maydanoz: Çorbalar, makarnalar, salatalar ve sosların tadını maydanozla çıkarın.

Biber (siyah, beyaz, kırmızı): Mevsim çorbaları, güveçler, sebze yemekleri, tahıllar, makarnalar, fasulye, soslar ve salatalarda kullanılan mucizevi bitkidir.

 

Biberiye: Sebzeler, salatalar, salata sosu ve makarna yemeklerinde deneyin.

Ada çayı: Tahılları, ekmekleri, sosları, çorbaları hoş bir tat katar .

Tarhun: Soslara, turşulara, salatalara ve fasulye yemeklerine ekleyebilirsiniz.Tarhun veya Artemisia dracunculus, ayçiçeği ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Lezzet, koku ve tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılır. Yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan tarhun bitkisinin ana vatanı Sibirya'dır.

Kekik: Çorbalar, domates yemekleri, salatalar ve sebzelerle mükemmel bir uyum içindedir.

Zerdeçal: Hint yemeklerine özgüdür; Ülkemizde daha çok çorbalar, fasulye ve sebzelerle daha çok kullanılır.

 

Yenibahar: Ekmeklerde, tatlılarda ve tahıllarda kullanın; çorbalar, soslar, tahıllar ve sebzeler gibi tuzlu yemeklere iyi bir eşlikçidir.

Fesleğen: Salata, meze ve garnitürlere dilimleyebilirsiniz; makarna yerine pestoda ve sandviçlerde kullanabilirsiniz.

(Kaynak: Harvard Health)

 


 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.