Yasemin çayı nedir, yasemin çayı nasıl hazırlanır?

10-03-2021 13:01
Yasemin çayı nedir, yasemin çayı nasıl hazırlanır?

Hoş kokusu ve lezzetiyle en sevilen bitki çaylarından biridir. Peki yasemin çayı neye iyi gelir, yasemin çayı nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Anavatanı Asya kıtası olan yasemin, doğal yöntemler ile yetiştirilen hoş kokulu bir bitkidir. Aromalı bitki denilince akla ilk gelenlerden olan yaseminin sağlık için de pek çok faydası bulunuyor. Yasemin bitkisi çoğunlukla, çay olarak tüketiliyor. Bu yazıda yasemin hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.

Yasemin çayının faydaları neler?

Yasemin çayı yüksek oranda antioksidan içerir. Bunun yanında vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Kötü huylu kanser hücrelerinin üremesini engeller. Kalp ve damar sağlığını geliştirmede oldukça etkilidir. Yasemin çayı kokusu ile sinirlerinizi yatıştırır gerginliğinizi azaltır. Kolesterolü dengede tutar ve kalp damar hastalıklarına iyi gelir. Güzelliğe de katkısı olan yasemin çayı yaşlanma belirtilerini geciktirir. Diyabet hastalığını önlemek için birebirdir. İçerisinde bulunan antiviral ve anti bakteriyel özellikle sayesinde grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle kilo verilmesine yardımcı olur. Yasemin çayı algılarınızı açar ve uyanık kalmanızı sağlar. Araştırmalar, düzenli yasemin çayı tüketiminin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yaseminden yapılan tüm yeşil çayların, kanser önleyici özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir, çünkü epigallokateşin gallat (EGCG) gibi polifenoller içerirler. EGCG gibi polifenoller, serbest radikallere ve vücuttaki diğer zararlı veya kanserojen istilacılara karşı önemli savunma hatlarıdır. Ek olarak, yasemin çayının meme kanseri, akciğer kanseri ve diğer birçok hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.

Tarih boyunca yasemin, stres giderici ve terapötik özelliklerinden dolayı bir anti-depresan olarak kullanılmıştır.

Yasemin yeşil çayında bulunan antiviral ve antibakteriyel özellikler, hem soğuk algınlığını hem de gribi önlemeye yardımcı olabilir. Hasta iken çayı tüketmek de iyileşmenizi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Yasemin çayı, anti- inflamatuar ve antioksidan özellikleri ile bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Yasemin çayı nasıl hazırlanır?

Yasemin çayını hazırlamak için Antik Kuruyemiş'ten online mağazasından satın alabileceğiniz yasemin bitkisini, bir demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı yasemin bitkisi koyun ve 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. 5 dakikadan fazla demlerseniz acı bir tadı olacaktır. Ekstradan tatlandırmak isterseniz bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Yasemin Çayını Tüketecek Kişilere Tavsiyeler

Yasemin çayının pek çok faydası bulunduğunu belirtmek doğru olacaktır. Bununla beraber bütün vücut sağlığını kuvvetlendiren bir bitki çayı türüdür ve herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Fakat bu çayın bütün yararlarından faydalanmak adına tavsiye edilen dozda ve tavsiye edilen sıklıkta tüketmek gerekmektedir. Bununla beraber gün içerisinde bir fincandan fazla yasemin çayının içilmesi tavsiye edilmemektedir.

Yasemin çayının zararları

Yasemin çayı, gereğinden fazla tüketildiği zaman içermiş olduğu kafein özelliği dikkati arttırsa da bireyin uykuya dalmasını güç hale getirir ve uyku kalitesini düşürür. Bunun dışında kafein, uykusuzluk ve stres hormonlarını tetiklediğinden çok fazla yasemin çayının tüketilmemesin özen gösterilmelidir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde yasemin çayının etkilerine dair yeterli araştırma sonucu bulunmadığından bu dönemlerde tüketmemek önemlidir.

Zencefil ile Yasemin Çayı Hazırlama

Bir demlik içerisine 4 bardak su eklenerek kaynatılır. Demlik ateş üzerinden alındıktan sonra 4 adet yasemin çayı ve yaklaşık olarak 4 santimetre büyüklüğünde zencefil parçaları kaynayan su içerisine atılır. Ağzı kapalı olarak 10 dakika boyunca çay süzülerek ılık bir şekilde içilir.

Yasemin Çayı ile Tonik Hazırlama

Yeşil çay ve yasemin bitkileri, cilt adına çok önemli yararlara sahiptir. Yasemin bitkisi, cildin yumuşamasına ve etraftan oluşan hasarlara karşı korur. Yeşil çay ise antioksidan özelliğiyle yaşlanmaya sebep olan vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırır ve ciltteki kırışıklıkları önler. Bu yüzden yasemin ve yeşil çaylı bitki çayı ile cilt toniği hazırlamak ve uygulamak cilde iyi gelir.

Bunun adına 1 su bardağı su kaynatılır. İçerisine 1 çay kaşığı yaseminli yeşil çay bitkisi eklenir ve 10 dakika süreyle demlemeye bırakılır. Demledikten sonra içerisine bir tutam pamuk batırılarak temizlenmiş cilt bu pamuk ile silinir. Duş ve banyo sonrasında bu tonik bütün vücuda sürülebilir. Tonik uygulandıktan sonra cilt yıkanmamalıdır.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.