Ünlü doktor zerdeçalın sağlığa faydalarını anlattı

20-12-2020 01:45
Ünlü doktor zerdeçalın sağlığa faydalarını anlattı

Katıldığı tv programları, yazdığı kitaplar ve sağlıklı yaşam için verdiği ipuçlarıyla ünlenen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu köşe yazısında zerdeçalın günlük olarak tüketilmesi gerektiğini tavsiye etti.


İşte Prof. Dr. Müftüoğlu'nun zerdeçal hakkındaki açıklamaları;


"Zerdeçal son zamanların en gözde baharatı. "Hint safranı” olarak da tanınıyor. Üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılan baharat da yine o. Antioksidan, iltihap baskılayıcı ve anti-kanser faydaları net ve açık olarak kanıtlandı. Zerdeçalın "beyin sağlığı” ve "bellek gücü”nü desteklemede de "uzman” maharetine sahip olduğu anlaşılıyor. Bulgulara göre zerdeçaldaki "aromatik türmeron”lar sinir kök hücrelerinde büyüme ve gelişmeyi destekliyor. Türmeronların sinir kök hücrelerin gücünü arttırabileceğini gösteren bulgular da var. Yakın bir gelecekte "bellek desteği” zerdeçal ürünlerini "tıbbi gıda” olarak eczane raflarında görürseniz şaşırmayın. Güvenli ürünler çıkana kadar da ondan doğal yoldan faydalanmaya bakın, taze veya toz zerdeçalı daha sık ve bol kullanın.


Zerdeçal nasıl tüketilir?


Sağlık faydası için 0.5-1 cm ya da 6-8 gram kadar kök zerdeçalı yiyeceklerinize her gün ekleyebilirsiniz. Tazesini bulamazsanız, 1-1.5 çay kaşığı toz zerdeçaldan da istifade etmeniz mümkün. İkisine de 1/4 çay kaşığı karabiber eklemeyi unutmayın. Karabiber zerdeçalın faydasını neredeyse 20 kat arttırabiliyor. Zerdeçalın tozu tazesinden, sıcağı soğuğundan, yağ ile birlikte kullanılanı yağsız olanından daha etkili kabul ediliyor. Eğer safra taşınız, böbrek taşınız veya hamilelik durumunuz varsa zerdeçal kullanmanız tavsiye edilmiyor. Taze veya toz zerdeçalı yoğurdunuza, salatanıza, çorbanıza ekleyebilir, sıcak et yemeklerinize katabilirsiniz.”

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.