Kekik yağının mucizevi faydaları!

12-11-2020 14:38
Kekik yağının mucizevi faydaları!

Ana bileşenleri alfa-tiyon, alfa-pinen, kamfen, beta-pinen, para-simen, alfa-terpinen, linalool, borneol, beta-karyofilen, timol ve karvakrol olan kekik bitkisinin tıpta kullanılması için buhar ile damıtılır ve uçucu yağları elde edilir.

Kekik Nasıl Kullanılır?

Kekik otunun birçok kullanım şekli vardır. Bunlardan biri kekik otunu kurutmaktır. Kekik otu Haziran'dan Ekim'e kadar topraktan 4-5 cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35 C°'yi geçmemesine dikkat edilir. Kekik otu kurutulduktan sonra çayı da yapılması mümkündür.Kekiğin kullanım yollarından bir diğeri ise yağ olarak kullanmaktır.

İşte kekik yağının 7 mucizevi faydası!

Kan Dolaşımını Artırır

Kekik yağının uyarıcı bileşenlerinden biri vücudunuzdaki dolaşımın artmasına yardımcı olabilir ve oksijenasyona ihtiyaç duyan ekstremitelere ve diğer bölgelere kan akışını arttırır. Bu aynı zamanda kalbinizi de korur ve kandaki pıhtılaşma oranını düşürebilir. Bu şekilde kendinizi daha enerjik ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

Kronik Öksürüğü Dindirir

Uzun süredir kronik öksürük çekiyor ve artık ilaçların da pek bir faydasını göremiyorsanız, belki de artık bitkisel çözümler aramanın zamanı gelmiştir. Kekik Yağı göğüsteki enfeksiyonları (ciğerler, bronşlar ve gırtlak) iyileştirme ve öksürükleri durdurma yeteneğine sahiptir. Üstelik güçlü antibiyotik kullanmanın aksine böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi, karnınızı ve gözlerinizi bu yağla tehdit etmenize de gerek yoktur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bazı vitamin ve alfa-pinen gibi kekik yağının uçucu bileşenleri, antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bu, bireyin mukus zarlarını, bağırsaklarını ve solunum sistemini potansiyel enfeksiyonlardan koruyarak vücudu hem içinde hem de dışında etkili hale getirir. Bu yağın antioksidan özellikleri de serbest radikaldeki hasarın azaltılmasına yardımcı olur.

Bakterileri Öldürür

Kekik yağının oldukça etkili antibakteriyel özellikleri bulunur. Bu, vücudun içindeki ve dışındaki bakteri gelişimini engeller ve aynı zamanda vücut organlarından da uzak tutar. Bu, B-Kolit, böbrek koliği, cinsel organlarda ve üretra, bağırsaklarda ve solunum sistemindeki bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra yaraların dışa maruz kalması gibi bakteriyel enfeksiyonların iyileştirilmesinde özellikle yararlıdır.

Kaygıyı Hafifletir

Kekik yağı başta stres giderme ve daha birçok nedenden dolayı popüler bir aromaterapi yağıdır. Kekik yağını teneffüs etmek veya göğüs ve boynunuza biraz seyreltilmiş yağ uygulamak genel stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olur ve endişe verici bir şey olmaktan ziyade olumlu bir şekilde enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.

Kan Basıncını Düzenler

Her ne kadar asıl problemin kan basıncının yüksek olduğu durumlarda ortaya çıktığı düşünülse de kan basıncının normalin altında olması da ciddi bir problemdir. Bu insanlar herhangi bir zaman diliminde bilinçsiz hissetme ve zayıf düşme riski taşırlar. Eğer siz de düşük tansiyondan müzdarip iseniz kekik yağını tüketerek bu durumdan kurtulabilir, kan basıncınızı yükseltebilirsiniz.

Cilt Lekelerini Yok Eder

Kekik yağının mucizevi özelliklerinden biri de ciltteki yara izlerini ve lekeleri yok edebilme gücüdür. Kekik yağı ile vücudunuzdaki yara izlerini ve çirkin lekeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bu izlere cerrahi dokunuşlar, kazalar sonucu yaralar, akneler, kızamıklar ve yara bırakan izler de dahildir. Ancak bu genel bir olgudur. Yaranız açık veya iltihaplı bir durumdaysa kesinlikle doktora başvurun. 

Kekik yağı nasıl kullanılır?

Kullanacağınız kekik yağının mümkün olduğunca saf, işlem görmemiş ve katkısız olmasına dikkat edin, buharla damıtılarak üretilmiş bulmaya çalışın, alırken karvakrol oranı en yüksek olanı tercih edin. Kekik yağlarında karvalrol oranı %85 ile %50 arasında değişebiliyor. Kekik yağıyla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli detay, kullanım sürenizi kısa tutmanızdır. Ne kadar doğal olursa olsun, kekik yağı yine de antibiyotiktir. 7-10 günlük kullandıktan sonra bırakmanız gerekir. Ayrıca kekik yağını her zaman hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı gibi bir başka yağ ile seyrelterek kullanın. Kekik yağını ilk kullanımdan önce teninize bir damla uygulayarak alerjik reaksiyonlar için test etmeyi unutmayın.

Kekik yağının yan etkileri!


Nane ailesinden gelen kekik bitkisinin yağı da eğer naneye alerjiniz varsa, cildinizde reaksiyon gösterebilir. Kekik yağı yutulmamalı ve seyreltilmeden kullanılmamalıdır.Hamile ve emziren kadınların mutlaka doktor kontrolünde kullanması önerilir. Kekik yağı çocuklara verilmemelidir. Yetişkinlere göre daha hassas olan çocuklarda yan etki gösterebilir.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik çayı sindirim sistemi için harika bir arındırıcı bitkidir ve bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve yuvarlak solucanlarını yok ettiği ve zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olduğu bulunmuştur. Kekik ayrıca idrar yolu sağlığı için de gereklidir ve enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olabilir. Kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahiptir. Serbest radikalleri ve diğer hastalık üreten maddeleri vücuttan atmada güçlü etkileri olan lutein, zeaksantin ve naringenin gibi biyoflavonoidlerle doludur. Sabah içilirse gün boyu zindelik verir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Bir bardağa taze kekik koyun ve üzerine sıcak su dökün, 15 dakika veya daha fazla demlenmeye bırakın. İsteğe bağlı bal veya limon ile tatlandırabilirsiniz.


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.