Evde yapılan fıstık ezmesi tarifi!

12-10-2020 12:18
Evde yapılan fıstık ezmesi tarifi!

Yulaf ezmesinin, kurabiyelerin, keklerin, pankeklerin içerisinde şeker kullanmak yerine; doğal bir şeker olan fıstık ezmesi kullanmayı deneyebilirsiniz. Son dönemde çok sık tercih edilen fıstık ezmesi, özellikle sporcuların şeker kaynağıdır. Hızlıca tokluk hissi sağladığından dolayı da kilo kontrolüne yardımcı olur.Fıstık ezmesi yapımı kolay ve pratik olduğu için de sağlıklı beslenmek isteyenler evde zaman harcamadan yapabilir.

İşte sporcuların ve sağlıklı beslenenlerin en sevdiği lezzetlerden biri olan ev yapımı fıstık ezmesi tarifi…

Ev yapımı fıstık ezmesi tarifi!

Gerekli olan Malzemeler

Mutfak robotu

300 gr. tuzsuz ve kabuksuz yer fıstığı

1-2 tutam toz tarçın (isteğe bağlı)

1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)

Yapılışı

Fıstık ezmesi tarifi için mutfak robotuna fıstıkları alıp yüksek hızda parçalama işlemine başlayın. 8-10 dakika boyunca bu işleme devam edin.

Kıvamı tutturduğunuz zaman robota fıstıkların üzerine dilerseniz bal veya tarçın ekleyebilirsiniz.

Diğer tatlandırıcıları da ekledikten sonra son bir kez robotta çekin.

Ağzı kapalı bir kavanoza alarak buzdolabında kullanım için bekletebilirsiniz.

Önemli Püf Noktaları

Fıstık ezmesi yapılışı ile ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır;

Yer fıstıklarını işleme almadan önce 180 derecelik fırında 8-10 dakika kadar kavurabilirsiniz. Bu işlemi tavada da yapabilirsiniz. Böylelikle fıstıklar ağızda daha kavrulmuş bir tat bırakır.

Fıstık yağlı bir madde olduğundan dolayı da bu kavurma işlemi sayesinde daha az yağ dışarı salınır.

Mutfak robotunu çalıştırırken en yüksek hızda çalıştırdığınızdan her tarafın eşit parçalanmasını sağlamak istiyorsanız; işlemi 2’şer dakikalık aralarla yapabilirsiniz. Aralarda durmanız bu sayede robotun dinlenmesini sağlar. Hem de sizin kıvamı kontrol etmenize olanak sağlar. İlk başta taneli ve sert bir görünümü olsa da içerisindeki yağ sayesinde fıstıklar krema kıvamına gelmeye başlayacaktır. Kıvamı da tamamen size kalmış olmakla birlikte robot çalışırken kontrol edebilirsiniz.

Yoğun, daha az sürülebilir olmasını istiyorsanız 6-8 dakika yeterli olur. Ancak daha cıvık olması için 10 dakikadan biraz daha fazla robotta çekmeniz gerekir.

Fıstık Ezmesi Nasıl Yenir?

Klasik şekliyle kızarmış ekmeklerin üzerinde gördüğünüz fıstık ezmesi kahvaltılarda sık tercih edilir. Ancak son zamanlarda mutfağınıza giren smoothie kaseleri, muffin, granola bar, yulaf ezmesi, pankek gibi şipşak atıştırmalıkların içerisinde de tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda da yüksek doyurucu olduğundan sporcular ve diyet yapanlar öğün olarak da tüketebilir. Özellikle daha sağlıklı bir seçenek olarak hayatınızdan beyaz şekeri uzaklaştırma gibi bir girişim içerisinde iseniz; tatlı ihtiyacınızı fıstık ezmesi ile karşılayabilirsiniz. Fıstık ezmesi tarifi şekersiz bir alternatif olduğundan dolayı da tercihinizi bu yönde yapabilir ve lezzetli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Özellikle kurabiye, kek gibi hamur işlerine dayanamıyorsanız şekersiz versiyonlarını deneyebilirsiniz. Fıstık ezmesini kurabiyenin, kekin içine bal ve tarçınla birlikte ilave ettiğinizde tüm şeker ihtiyacınızı doğal yollardan karşılamış olacaksınız. Fıstık ezmesi ile cupcakelerinizin üzerini bile süsleyebilirsiniz. Kahvaltıların en pratik tarifi olan pankeklerin hamuruna fıstık ezmesi ilave edebilirsiniz veya fıstık ezmesi ile pişmiş pankeklerin üzerlerini süsleyebilirsiniz. Patlamış mısırları bile fıstık ezmesiyle soslayıp daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Sporcu Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Hem atıştırmalık olarak hem de öğün olarak tüketebileceğiniz bir alternatif olan sporcu fıstık ezmesi tarifi aynı zamanda potasyum, magnezyum ve lif açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede de hızlıca tokluk hissi sağlarken kilo dengesine de yardımcı olur. Özellikle uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara baktığınız zaman tip 2 diyabet risklerini azalttığını görebilirsiniz.

Fıstık ezmesi özellikle sağlıklı ve yüksek kalorili beslenip aynı zamanda da vücut geliştiren birçok insanın tükettiği başlıca besinlerdendir. Sporcu beslenmesi için önemli bir yere sahip olan fıstık ezmesiyle yarım ölçü protein tozu da kullanabilirsiniz. Sporcular da yukarıdaki tarifi rahatlıkla kullanabilirler.

Fıstık Ezmesi Kalorisi Ne Kadar?

1 yemek kaşığı fıstık ezmesi 94 kaloridir. Bir yemek kaşığının %72’lik kısmı yağ %16’sı proteindir. Dolayısıyla bu kadar yüksek yağ ve proteini bir arada başkaca bir besinde bulmak zor. Kalorisin diğer atıştırmalıklara göre yüksek olmasının sebebi ise içerdiği bu yüksek oranda yağ ve protein miktarından dolayıdır. Sağlıklı yağ dediğimiz doymamış yağ içerirler.

Dolapta uzun süre bekletildiğinde bu doğal yağ üst tabakada birikir. Bu haliyle bile tüketilebilir. 2 aydan uzun süre kullanılabilirler.

Sindirim sistemini düzenleyen kuru meyve karışımı!


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.