Alternatif protein zengini kinoa!

30-11-2020 11:34
Alternatif protein zengini kinoa!

Buğday ve pirinç dünya nüfusunu besleyen 2 temel tahıl türüdür. Vücudun temel protein ihtiyacını karşılayan besinler buğday ve pirinçtir. Pirinç üretimi için oldukça fazla suya ihtiyaç duyulur. Dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan dolayı alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.

Kinoa nedir?

Güney Amerika’nın Andean Bölgesi kökenli bir besin olan kinoa 6000 yıl boyunca önemli bir besin olmuştur. Telaffuzu keen-wah şeklinde olan ve İnka Uygarlığı tarafından tahılların anası olarak kabul edilen kinoa, protein bakımından çok zengindir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım bu yazısında kinoa ile ilgili çok önemli bilgilere yer verdi.

Olgun bitkileri 1 veya 2 metre yüksekliğinde kırmızı, sarı, mor gibi çarpıcı renkler ve siyah başlıklı tohumlar üretir ve olgunlaştıkça bu tohumlar kahverengiye döner.

Kinoa nerelerde kullanılır?

Kinoa, un olarak, kızartılmış olarak, çorbalarda, salatalarda, pilav veya ekmek yapımında kullanılabilir. Protein içeriği oldukça yüksektir. Buğday veya pirincin aksine (lizinden düşük) kinoa insanlar için gerekli tüm esansiyel aminoasitleri (özellikle lizin, methionin ve sistin) dengeli bir şekilde barındırır. Kinoa, buğday, mısır ve pirinçten daha fazla demir, fosfor ve kalsiyum içerir. Diyet lifinin ve fosforun iyi bir kaynağıdır, magnezyum bakımından zengindir. Düşük sodyum içeriğine sahiptir.

Çölyak hastaları için de uygun bir alternatif

Glisemik indeksi düşük olduğundan diyabet hastaları için iyi bir seçim olabilir. Diğer tahıllara göre karbonhidrat içeriği düşüktür ve doymamış yağ (iyi yağlar) oranı yüksektir, kolesterol içermez. Kinoa glutensizdir, çölyak hastaları için bir alternatif olabilir ve sindirimi kolaydır. Kinoa tohumu yüksek proteinli bir içecek yapmak için kullanılabilir. Yüksek kaliteli protein içeriğinden dolayı vejetaryenler için faydalı bir besindir. Antioksidan aktivite gösterir.

Kinoa Nasıl Pişirilir?

Kinoayı pişirmeden ve haşlamadan önce soğuk suyla, mutlaka iyice yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz. Eğer yıkamazsanız tüketirken acı ve buruk bir tatla karşılaşabilirsiniz. Yaklaşık 1 bardak kinoa, 2 bardak suda haşlanmalıdır. Kinoa miktarını belirlemeden önce bilinmesi gereken en önemli nokta, pişen bakliyatın çiğ haline oranla üç kat daha büyük olmasıdır. Özetle 1 su bardağı kinoa, piştikten sonra üç su bardağı olacaktır.

Kinoayı haşlamaya başlamadan önce yeterli miktarda suyu kaynatın. Suyu kaynadıktan sonra yine yeterli miktardaki kinoayı sıcak suya atın. Fakat bundan önce suyun içine bir miktar tuz ilave etmelisiniz. Kinoayı ekledikten sonra suyun yeniden kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika sonra kinoa haşlanmış ve pişmiş olacaktır. (Hürriyet)

Kinoa zayıflatır mı?

Zengin içeriği ile gündeme gelen kinoa konusunda en çok merak edilenlerden biri de kinoa zayıflatır mı, sorusudur. İşte kinoa ile zayıflamak isteyenler için detaylar…

Kinoa yüksek miktarda protein içerir. Tokluk hissi verir ve kolesterolü yükseltmez. Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır. Vücutta ödem oluşmasını engeller. Spor ve diyet yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlar. Yine diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur. Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılar. (TRT Haber)


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.