Kuruyemişte Anaçıtlak Ne Anlama Geliyor?

16-03-2021 18:51
Kuruyemişte Anaçıtlak Ne Anlama Geliyor?

Kuruyemişte Anaçıtlak Ne Anlama Geliyor?

Kuruyemiş insan beslenmesinde önemli bir yer tutan tarımsal gıdalar yaşam için vazgeçilmezdir. Binlerce yıldan bu yana şifa bulmak için ilaç olarak, beslenmek için yemek olarak tarım ürünleri tercih edilmiştir. Orta Doğu ve Uzak Doğu’da tarihin en eski çağlarında yaşayan topluluklar bile burada tahıl, meyve, sebze ve çeşitli ürünleri yiyerek yaşamlarını sürdürdüler.

Kuruyemiş

Toplumların, yeme – içme alışkanlıkları coğrafya, kültür gibi sebeplerle değişiklik gösterse de tarım ürünlerinin, meyvelerin, sebzelerin kurutularak tüketilmesi her dönemde ilk tercihlerden birisidir.

2020 yılında keşfedilen ve bugünkü İsrail topraklarında bulunan bir arazide türünün yok olduğu düşünülen 2 bin yıllık hurma ağaçlarının olması, Türkiye’nin güneydoğusunda yüzlerce yıllık fıstık ağaçlarının bulunması kuruyemişlerin ve kuru meyvelerin bir kez daha önemini gösteriyor.

Kuruyemişte anaçıtlak ne anlama geliyor?

Severek tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden fıstığı temel olarak 4 türü vardır. Bunlar; yer fıstığı, çam fıstığı, Antep fıstığı ve Siirt fıstığıdır.

 

Anaçıtlak, fıstığın en kaliteli çeşididir.

En popüler ve lezzetli kuruyemiş çeşitlerinden olan Antep ve Siirt fıstığı bir ağaç meyvesidir. Bu meyvenin dalında olgunlaşıp yere düşmeyen ve ağaçta tutunan türüne anaçıtlak ya da anaçatlak ürün denir. Kuruyemiş endüstrisinde fıstığın birinci kalitesini anlatmak için yaygın olarak kullanılan teknik bir terimdir.

Anaçıtlak nedir?

Ağaçta yetişen fıstık, dalda uzun süre bekledikçe lezzet kazanır. Anaçıtlak türündeki fıstık yere daha erken düşen diğer çeşitlerinden fiyat olarak da pahalıdır. Anaçıtlak terimi, Antep fıstığı ve Siirt fıstığını belirtmek için kullanılan terminolojik bir sözcüktür. Ağaç dalında çatlamadan yere düşen fıstıklar daha sonra bir takım kavurma işlemlerinden geçirilerek çatlatılır. Kapalı olarak yere düşen fıstıklar bundan sonra ağzı açık şekilde tüketime hazır hale getirilir. Fakat bu suni işlemin fıstığın tadını değiştirdiği bilinmektedir.

Anaçıtlak Antep fıstığı

Antep fıstığında en lezzetli olan çeşidi iri ve büyük taneli olan değil küçük ve kabuğu başlangıç yerinden ayrılmış olandır. Dalında bekleyen meyve olgunlaşırken şişer ve kabuğunu yararak çatlatır. Bu durum fıstıkta anaçıtlak olarak tabir edilen çeşidi temsil eder.

 

Anaçıtlak Siirt fıstığı

s

Son yıllarda çok popüler olan bu fıstık çeşidi, bıttım ağacının meyvelerinden biridir. Siirt fıstığının ilk hali ise bıttım adı verilen memengiç meyvesidir. Bu meyve meşhur menengiç kahvesinin de yapıtaşını oluşturur. Siirt fıstığının en belirgin özelliklerinden birisi de kavurma sırasında limon tuzu kullanılmasıdır. Antep fıstığına göre daha az yağlıdır. Baklava ve tatlılarda tercih edilmez. Daha çok çerez olarak ara öğünlerde tüketilir.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Kuruyemişler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için lütfen takipte kalın. Kuruyemiş nasıl muhafaza edilir konusu hakkında bilgi sahibi olmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Blog Tags :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.