Ramazan'da sporcu beslenmesi nasıl olmalı? Sağlıklı ve lezzetli öneriler!

30-04-2021 12:35
Ramazan'da sporcu beslenmesi nasıl olmalı? Sağlıklı ve lezzetli öneriler!

Ramazan ayı tüm İslam aleminde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir coşkuyla idrak edilir. Bir ay boyunca yerine getirilen oruç ibadeti gereği, sabah ezanı ile akşam ezanı arasında gün boyunca yemek yenmez ve sıvı tüketilmez. Oruç ibadeti sayesinden tok olanın aç olanı anlaması, nefsini ve bedenini terbiye etmesi sağlanır.


Ramazan'da sporcu beslenmesi nasıl olmalı? On bir ayın sultanı mübarek Ramazan’da tüketebileceğiniz çiğ kuruyemişler nelerdir? İşte sizi kilo ve kas kaybına uğratmayacak lezzetli kuruyemiş çeşitleri…


Sporcu beslenmesi nedir?


Sporcuların beslenme programları tamamen kişisel olarak planlanmalıdır. Beslenme programları sporcuların kas ağırlıklarını korumalarına yönelik uygulanmalıdır. Bireylerin vücut kondisyonlarını korumasında protein ağırlıklı beslenmelerinin büyük etkisi olmaktadır. 

 

Ramazan Ayında Sporcular Nasıl Oruç Tutmalı? Beslenme önerileri…

   

Ramazan ayında beslenme programı ve antrenman programı bir arada değerlendirilmelidir. Beslenmede yeterli protein alımı çok önem arz etmektedir. Oruç ibadeti sırasında enerji alımı düştüğü için, vücudun aşırı yorulmaması ve kas kaybına neden olmamak adına ağır ve sık antrenman sürelerinin azaltılması gerekmektedir. Böylece alınan enerjiye göre harcama yapılmalı ve kas kaybetmemeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda sporcuların Ramazan ayında kilo almamaya da dikkat etmeleri gerekmektedir. (Kaynak: Gazetevatan)


Sahurda veya iftar sonrasında atıştırmalık olarak tüketilebilen çiğ kuruyemişler protein ihtiyacınızı karşılamada destek olmaktadır.

 


Aşağıda oruç ibadeti sonrasında da tüketebileceğiniz faydaları saymakla bitmeyen çiğ kuruyemiş ve kuru meyveleri sizler için bir araya getirdik.


Chandler ceviz içi: Ceviz tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur. Ceviz en çok aperatif olarak yenir ancak salatalara, makarnalara, çorbalara ve unlu mamullere de eklenebilir. Ceviz, doymamış olarak bilinen faydalı yağlar açısından daha zengindir. İçeriğinde Alfa-linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan nispeten yüksek miktarda omega-3 yağ asidi vardır. Ceviz ayrıca özellikle linoleik asit adı verilen bir omega-6 yağ asidi bakımından zengindir.


Çiğ fındık içi: Fındığın içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kas ağrıları ve krampların önlenmesine de yardımcı olur. Özellikle de çiğ fındık tüketmek bu sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olur.


Çiğ badem içi: Badem, vücudun işlevi için elzem maddeler içerir. Bunlardan biri de magnezyumdur. Bademde yüksek miktarda bulunan magnezyum vücutta yorgunluğun giderilmesini sağlarken kas fonksiyonlarının düzenli çalışmasında etkilidir.


Çiğ kaju: Kajunun içeriğinde kasları ve damarları rahatlatan magnezyum minerali vardır. Bu mineral ayrıca kemik sağlığının korunmasında etkilidir.


Çiğ Antep fıstığı: Antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasında yer almaktadır. Protein miktarı çok fazla olmasına rağmen kalori miktarının düşük olması Antep fıstığını oldukça değerli kılmaktadır.


Altın çilek: Antik Kuruyemiş’te kuru meyve olarak satın alabileceğiniz altın çilek, dünyanın en yüksek lif oranına sahip olan bir meyvesidir. Güçlü bir antioksidan olan altın çilek kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Spor yapanlar için tatlı deposu olarak ihtiyaca göre dengeli olarak tüketilebilir.


Çekirdeksiz siyah üzüm: Siyah üzüm diğer üzümlere göre daha yüksek bir antioksidan içeriğine sahiptir. Lif ve su içeriği bakımından zengindir. İçeriğindeki C vitamini sayesinde hücre yenilenmesine katkı sağlar.

 

 

Meyan kökü nedir? Meyan kökü şerbeti tarifi

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.