Kuruyemiş Nasıl Yazılır?

07-10-2021 14:54
Kuruyemiş Nasıl Yazılır?

Meyvelerin ve tohumların kurutulmasıyla elde edilen yemişlere kuru yemiş denir. En sevilen besinler arasında yer alan kuru yemiş çeşitleri lezzetli olduğu gibi sayısız da faydaya sahiptir. İnternet üzerinden arama yapan pek çok kullanıcı kuru yemiş kelimesini aratırken ‘kuruyemiş’ olarak yazmaktadır. Peki, kuruyemiş nasıl yazılır? Kuru yemiş TDK yazımı ayrı mı, bitişik mi?

İşte kuruyemiş kelimesinin doğru yazılışı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kuruyemiş Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı

Kuru yemiş kelimesinin birleşik yazımı en sık rastlanan yanlışlardan biridir. TDK (Türk Dil Kurumu) resmi internet sitesinde yer alan bilgileri inceleyecek olursak; kuru yemiş kelimesi "Fındık, fıstık, leblebi gibi yemek dışında yenilen yiyecekler, meyvehoş” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu sözcüğün ‘kuruyemiş’ olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı ‘Kuru yemiş’ olarak ayrı olmalıdır. Yine TDK bünyesindeki sozluk.gov.tr internet sitesinde Gazeteci - Yazar Aka Gündüz’den yapılan bir alıntıya yer veriliyor: "Kırk türlü kuru yemişle donanmış masanın ortasına dikilmiş bir ince, ufak mum vardı." cümlesinde kuru yemiş kelimesi ayrı olarak yazılmıştır.

kuruyemiş nasıl yazılır

Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler

Kuru yemiş kelimesinin nasıl yazıldığıyla ilgili bize bilgi veren diğer bir kaynak ise yine Türk Dil Kurumu resmi internet sitesinde yer alan ayrı yazılan birleşik kelimeler bölümüdür.

Türkçe yazım kurallarında ayrı yazılan birleşik kelimeler ikiye ayrılmaktadır.

1- İlk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır.

2- Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.

Aşağıdaki yiyecek ve içecek adlarıyla kurulan bazı birleşik kelimelerle ilgili örnekler verilmiştir. Kuru yemiş sözcüğü de burada ayrı yazımı ile karşımıza çıkmaktadır.

Yiyecek, içecek adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: bohça böreği, talaş böreği; ba­dem yağı, kuyruk yağı; arpa suyu, maden suyu; tulum peyniri, beyaz peynir; Adana kebabı, tas kebabı; İnegöl köftesi, İzmir köftesi; ezogelin çorbası, yoğurt çorbası; irmik helvası, koz helva; acı badem kurabiyesi; Kemalpaşa tatlısı, yoğurt tatlısı; ba­dem şekeri, kestane şekeri; balık yumurtası, lop yumurta vb.

Burgu makarna, yüksük makarna; kakaolu kek, üzümlü kek; çiğ köfte, içli köfte; dolma biber, sivri biber; esmer şeker, kesme şeker; süzme yoğurt; yarma şeftali; kuru yemiş vb.

 

Bir önceki yazımız olan "kahvenin faydaları nelerdir" başlıklı yazımızı okuyarak bu içerek hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.