Kuruyemiş

14-09-2018 14:09
Kuruyemiş

Kuruyemiş

Kuruyemişler en lezzetli ve en beğenilen gıda maddelerinden biridir. Ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada yüksek oranda tüketilmektedir. Kuruyemişler çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca tatlı ve pasta yapımında da sıkça tercih edilmektedir.

Kuruyemiş Çeşitleri

Dünyada ve Türkiye'de tüketilen birçok kuruyemiş çeşidi vardır. Ancak akla ilk gelen kuruyemiş çeşitlerinden bahsetmek gerekirse Fındık, Antep Fıstık, Siirt Fıstık, Badem, Ceviz, Çekirdek sıkça tüketilen ürünlerdendir.

Fındık 

Özellikle Fındık, ülkemizde Karadeniz bölgesinde bolca yetişen bir kuruyemiş çeşididir. Kabuklu Fındık, Fındık içi, Kırık Fındık, Kavrulmuş veya çiğ fındık olarak çeşitli türlere ayrılır. Kırık fındık genelde tatlı ve pasta yapımında tercih edilmektedir.

Antep ve Siirt Fıstığı

Ülkemizde çok sevilen bir başka kuruyemiş ise Antep ve Siirt fıstıklarıdır. Bu iki fıstık türünün de kendine has özellikleri vardır. Adlarını yetiştikleri illerden almıştır. Aralarındaki en büyük fark Siirt fıstığının limon tuzu ile kavrulmasıdır. Bunun yanı sıra Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha büyük ve ağzı daha açıktır. Lezzet olarak limon tuzu ile kavrulduğundan dolayı Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha ekşimsi bir tada sahiptir.

Ceviz 

Sağlığımıza faydaları açısından üzerinde çok şey yazılmış, haber yapılmış kuruyemiş çeşitlerinden biridir ceviz. Ceviz, ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. Yoğun olarak Ege bölgesini söyleyebiliriz. Beyne ve hafızaya çok iyi geldiği tartışılmaktadır. Bazı kaynaklarda şeklinin insan beynine benzemesi de bu yönde bir işaret olarak kabul edilmektedir.

Badem

Sırada çiğ ve kavrulmuş olarak sevilen tüketilen Badem var. Badem ağacı Gülgiller familyasındandır. Yoğun olarak İran ve Afganistan'da yetişir. ABD'de sıkça tüketildiği için üretimi de çok yaygındır. Badem gelişme aşamasında "Çağla" olarak adlandırılır. Yaz aylarının sonlarına doğru kabuk içerisinde bir ucu sivri diğer ucu yassı bir meyve halini alır. Bu meyveye iç badem ismi verilir. Badem, acı badem ve tatlı badem olarak ikiye ayrılır. Kurutularak çerez olarak tüketilir.

Çekirdek

Ülkemizde belki de en çok tüketilen kuruyemişlerden biri de çekirdektir. Çekirdek, ay çiçeğinden elde edilir. Ülkemizde Marmara bölgesinde yoğun olarak üretilmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra, Orta Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de yetişir. Ayçiçeği bitkisi, papatyagiller familyasındadır. Çekirdeğin stresi azalttığı yönünde bilgiler yer almaktadır. Bu sebeple spor müsabakası izleyenlerin sıkça tükettiği tespit edilmiştir. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmez kuruyemişlerindendir.

Kuruyemiş Çeşitleri ve Faydaları!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.