İncir nasıl yetiştirilir, nerede yetiştirilir?

18-02-2021 16:59
İncir nasıl yetiştirilir, nerede yetiştirilir?

Dünya incir üretiminde Türkiye birinci sırada yer almaktadır. Türkiye'de her yıl 300 bin tonun üzerinde incir üretilmektedir. Kurutularak tüketilebilen incir, aynı zamanda kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır.

İncir nasıl yetişir? İncir Türkiye'de en çok nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte incir hakkında merak edilenler…

İncir iklim şartları gereği her ülkede yetiştirilemiyor. Dört mevsimin yaşandığı Türkiye'de ise diğer meyvelerde olduğu gibi yıllık incir üretimi dünya ortalamasının üstündedir.

İncir nasıl yetiştirilir?

İncir, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde çok daha hızlı ve kolay yetiştirilir. İncir ağacı mümkün mertebe yerleşim yerlerinden uzağa dikilmelidir. Aynı zamanda ağaçların arsındaki mesafeye de özen göstermeli. Yerde tasarruf etmek isteyen üreticilerin sık yaptığı yanlışlardan biri incir ağaçlarını birbirine çok yakın dikmektir. İncir ağaçlarının mutlaka güneş alması ve haftada 2 kez sulanması gerekir.

İncir Nerede Yetiştir?

İncir, en çok Akdeniz ülkelerinde ve Orta Doğu olarak adlandırılan bölgede yetişir. Türkiye dışında yıllık incir üretimi en fazla olan ülkelerin Cezayir ve Tunus geliyor. Fas, Libya ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde de incir ağaçlarının sayısı her geçen yıl artmaktadır.

İncir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.

 

İncirin Tarihi

İncir ağacı, doğanın bize sunduğu en büyük mucizelerden biridir. Lezzetine doyum olmayan meyvesiyle, binlerce yıldır sevilerek tüketilmektedir.

Kuşaklar boyunca hep bolluğun ve bereketin simgesi olarak görülmüştür.

Eski Yunan Uygarlığı’nda incir yaprağından örülmüş taçlar, doğurganlığın sembolü olarak gururla taşınmıştır. Yüzyıllar boyunca incir yaprağı hediye etmek, karşı tarafı ödüllendirmek olarak kabul edilmiştir. İncirin insan için taşıdığı önem o kadar büyük olmuştur ki, kutsal kaynaklarda incirden cennet meyvesi olarak bahsedilir.

Siddharta Guatama’nın Budizm’in temelini oluşturan ilhamı, incir ağacının altında otururken aldığı bilinmektedir.

İncirden sıkça söz eden Eski Ahit, incirden esinlenmiş imge ve benzetmelerle doludur. İncir ağacının gölgesinde oturmak ya da bunların meyvelerinden tatmak, dingin, huzur dolu bir varoluşu tatmakla eş anlamlı gibidir.

Museviler bugün bile Fısıh Bayramı kutlamalarında geleneksel yiyecek olarak inciri kullanırken, İncil’de de cennet bahçesinde yetişen bir ağaç olarak tanımlanmakta ve kutsal bir meyve olması nedeniyle Noel kutlamalarının vazgeçilmez besini olarak gösterilmektedir.

Hz. Muhammed’in de incirle ilgili olarak, "Eğer seçme şansım olsaydı, cennete yanımda incir ağacını götürmek isterdim” dediği belirtilir.

Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir. Tarihçi Herodot, MÖ 484 yılında Anadolu’da yetişen enfes incirlerden övgüyle söz etmektedir. İncirin botanik bilimindeki ismi olan "Ficus Carica” da, Ege Bölgesi’ndeki antik yerleşim alanı "Caria”dan gelmektedir. İncir, daha sonra Anadolu topraklarından Orta Doğu, Hindistan ve Çin’e yayılmış, dünya çapında tanınır hale gelmiştir.

Kaynak: Tariş İncir Birliği

İncirin faydaları nelerdir?

Modern bilimdeki gelişmeler, incirin sahip olduğu inanılmaz lezzetin yanı sıra, oldukça yüksek bir besin değerine sahip olduğunu da ortaya koymuştur. Her şeyden önce incir, meyveler ve sebzeler arasında en yüksek lif içeriğine sahip olan meyvedir. Lifli yiyecekler, sindirim sisteminin düzgün olarak çalışmasını sağlamakta, kolesterolün kana karışmadan atılmasına yardım etmekte ve bazı kanser türlerinin oluşumunu daha baştan engellemektedir. Sadece beş adet kuru incir, vücudun günlük lif ihtiyacının tamamını karşılamaktadır.

Kuru incirin faydaları

Bilim adamlarının araştırmaları, kuru incirin antioksidan bakımından sahip olduğu zengin fenol bileşimiyle de diğer meyveleri geride bıraktığını ortaya çıkarmıştır. Öte yandan incir, vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile fitosterol maddesini de yoğun olarak içermektedir. Yağ asitleri, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından vazgeçilmez öneme sahip oldukları gibi, fitosterol da hayvansal gıdalardaki kalp ve damar sağlığı açısından tehlikeli olan kolesterolün kana karışmadan vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

İncir, aynı zamanda en yüksek mineral içeriğine sahip olan meyvedir. 40 gram incir, günlük potasyum ihtiyacının %7’sini, günlük kalsiyum ve demir ihtiyacının ise %6’sını karşılayabilmektedir. Bir kase kuru incir, bir kase süt ile aynı miktarda kalsiyum sağlamaktadır. İncir protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum içerdiği gibi A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit açısından da zengindir. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi, hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olmakta ve içeriğindeki benzaldehit maddesiyle kanserli hücrelerin büyümesini önlemektedir.



 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.