Hatmi Çiçeği Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Çayı nasıl hazırlanır?

10-03-2021 13:54
Hatmi Çiçeği Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Çayı nasıl hazırlanır?

Halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğinin, soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.

Hatmi çiçeği nedir?

Bu çok faydalı bitki Yol kenarında, tarlalarda ve dağlarda kendiliğinden yetişebilir. Pek çok hastalığa şifa kaynağı olduğu belirtilen hatmi, ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Bilhassa soğuk kış günlerinde rastlanan ve halk arasında "kuru öksürük" olarak adlandırılan inatçı öksürüklere iyi geldiği gözlemlenmiştir.

Hatmi çiçeği faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte hatmi çiçeğinin az bilinen faydaları…

Kış aylarında vatandaşların rağbet ettiği şifalı bir bitki olan Hatmi çiçeği, son zamanlarda özellikle televizyon programlarından konuşulmasının ardından tekrar popüler olmaya başladı. Bazı yörelerimizde "Hire”, "Devegülü”, "Silindir Çiçeği”, "Gülhatmi” olarak da bilinen bu bitki, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir.

2-2,5 metreye kadar boylanabilir. Beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçekleri olabilir. Çiçekleri çizgili ya da lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşli, rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir. Killi ve besin maddelerince zengin, iyi gübrelenmiş toprakları sever. Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.

Hatminin anavatanı Batı Asya’dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya’ya kadar yayılmıştır. Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin barındırır. Eski Mısır uygarlığında Hatmi çiçeğinin, kökü ve yaprakları tıpta kullanılmıştır.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Yüz yıllardır, çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bitkinin pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında "kuru öksürük" olarak adlandırılan inatçı öksürüklerle mücadelede oldukça yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Bu bitkinin bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

Hatmi çiçeği, gastrit, peptik ülser, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitkidir. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan Hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkilidir. Hatmi çiçeğinin yaygın kullanımlarından biri ağrı giderici olarak topikal olarak uygulanmasıdır. Özellikle yapraklarının ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir. Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir. Böbrek iltihaplarına iyi gelen bu bitki ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür. İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği; prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir.

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Antik Kuruyemiş’ten satın alabileceğiniz Hatmi çiçeğini; kaynatılmış suyun içerisine atarak 5 dakika dinlenmeden sonra tüketebilmek mümkün olacaktır. Artan çayı da yüzünüze sürebilirsiniz. Hem lekeleri hem de yumuşamasını sağlaması açısından iyi gelecektir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için uygulamadan önce; asitli içecek ve sigara içmemeniz iyi olacaktır. Bu şekilde hatmi çiçeğinin faydasını daha fazla görebilirsiniz. Ayrıca; hatmi çiçeği çayını 7 yaş altı çocuklarınıza içirmemeniz tavsiye olunur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.