Biberiye çayının faydaları nelerdir?

22-11-2020 20:28
Biberiye çayının faydaları nelerdir?

İçerdiği çok sayıda vitamin ve mineral ile besin değeri yüksek bir bitki olan biberiye çok sayıda faydaya sahiptir.


Biberiye nasıl tüketilir?


Biberiye bitkisi genellikle mutfak yemeklerinde ve uçucu yağların yapımında tüketilir. 1 çay kaşığı taze veya kuru biberiye yaprağı 250-300 ml su ile 5-6 dk demlenerek içilebilir, isteğe bağlı tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal eklenebilir.


Biberiye çayının faydaları nelerdir?


Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım tarafından kaleme alınan yazının detayları…


Sindirimi kolaylaştırır.


Biberiye çayı, gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olan spazm giderici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda sağlıklı bağırsak bakterilerini destekler ve besin emilimini artırır. Bağırsaklarınızdaki mikroflorayı ve iyi bakterileri dengelemeye yardımcı olan bir bileşik olan karnosik asit içerir. Biberiye çayı içmek sindirim sisteminizin bir hastalıktan sonra iyileşmesine yardımcı olabilir veya mide rahatsızlığını iyileştirebilir. Sağlıklı bir bağırsak florası, vücudunuzun enfeksiyonları daha kolay giderebileceği ve yağları daha verimli işlemesi nedeniyle kilo kaybına yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.


Serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.


Serbest radikaller vücuda zarar veren oksidatif strese neden olan hücrelerdir. Oksidatif stres Alzheimer hastalığı, erken yaşlanma ve belirli kanser türlerini içeren rahatsızlıklarla ilişkilendirilmiştir. Biberiye çayı genel sağlığı artırmak ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemek için antioksidanlar (polifenoller ve flavonoidler) bakımından zengindir.


Bağışıklık sağlığını artırır.


Biberiye çayı bağışıklık sağlığını artırdığı, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkları önlediği gösterilen yüksek miktarda C ve A vitamini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerir.


Kan şekeri ve kalp sağlığını düzenleyebilir.


Biberiye çayı kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olan kampen, luteolin ve karnosol içerir. Etnofarmokoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar biberiye çayının kalp sağlığı üzerindeki mekanizmasını incelemiş ve içeriğindeki rosmarinik asidin tavşanlarda lipitlerin bozulmasını önlemeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır. 2017’de yayınlanan sıçanlarla yapılan bir başka çalışmada biberiye çayının yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabileceği saptanmıştır. Sonuçlar biberiye çayının kanı inceltici olarak hareket ettiğini, kan dolaşımını iyileştirdiğini, kan pıhtıları ve kalp krizi riskini azalttığını göstermiştir.


Saç uzamasını teşvik edebilir.


Biberiye yağı uzun süre önce alopesi (saçkıran) gibi erken saç dökülmesi durumları için doğal bir ilaç olarak lanse edilmiştir. Biberiye çayı içmek de benzer yararları sağlayabilir. Biberiye çayı, saç köklerini uyaran ve saç büyümesini sağlayan kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Dolaşımın artması daha güçlü teller oluşmasını sağlayan saç köklerine de hayati besinler sağlar. Ayrıca biberiye çayı saçların uzaması amacıyla saçın durulaması esnasında veya şampuan olarak da kullanılabilmektedir. Bir biberiye ile saç durulama, kepeği ortadan kaldırmak ve saçın ağırlığını azaltabilecek ürün birikimini kaldırmak için yardımcı olabilmektedir.


Ruh halinizi ve hafızanızı iyileştirebilir.


Biberiye içindeki bileşikleri, yiyerek veya teneffüs ederek almanın bazı çalışmalarca ruh halini artırdığı, konsantrasyon ve hafızayı iyileştirdiği gösterilmiştir. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir çalışma, 1 ay boyunca günde iki kez 500 mg oral biberiye almanın bir plaseboya kıyasla anksiyete düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü, hafıza ve uyku kalitesini artırdığını bulmuştur. 20 sağlıklı genç üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise; zihinsel bir testten önce 4-10 dk biberiye solutulmuş ve sonucunda konsantrasyon, performans ve ruh hallerinin iyileştiği saptanmıştır. Biberiye koklamak veya çayını içmek bu yararları sağlayabilir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

 


Biberiye yağının faydaları nelerdir?


Biberiye yağı geçmişten günümüze çeşitli alanlarda kullanılan yağlar arasında yer almaktadır. Kozmetik alandan, sağlık gibi birçok geniş alanda yelpazesi bulunan biberiye yağı, geçmişte halk arasında mucize yağ olarak adlandırılıyormuş.İşte biberiye yağının faydaları; (Kaynak: Milliyet)


Baygınlık hissinde koklamak yetiyor

Bayılmalarda veya baygınlık geçiren kişilere biberiye yağı koklatmak son derece faydalı oluyor.


Şakaklara sürerseniz,

Biberiye yağını şakaklara sürmek ve günde birkaç defa koklamanın sigara isteğini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.


Morlukları kısa sürede geçirir 

Biberiye yağı düzenli olarak morluklara sürülürse tedavi edici etkisi bulunmaktadır.


Kabızlığı tedavi ediyor

Biberiye yağının alt karın bölgesine sürülmesinin kabızlığı giderici etkisi bulunmaktadır.


Baş ağrısı tedavisi

Biberiye yağı avuç içlerine sürülüp koklandığında baş ağrısını tedavi edici özelliği bulunmaktadır.


Selülit tedavisi

Duş sonrası, selülitli bölgeye düzenli olarak sürülen biberiye yağının selülit giderici etkisi olduğu söylenmektedir.


Saç dökülmesine iyi geliyor 

Duş öncesi biberiye yağından bir iki damlayı avuç içinde ısıtıp, saç diplerine sürmenin saç dökülmesine iyi geldiği bilinmektedir.


Kepek giderici etkisi

Şampuanın içerisine bir iki damla damlatılan biberiye yağı kepeklenme sorununu tedavi eder. Ancak saç derinizde hassasiyet probleminiz varsa bu uygulamayı yapmanız önerilmez.


Biberiye yağının faydalarından sonra biberiye yağının cildimize olan faydalarından bahsedelim;


Biberiye yağının cilde faydaları


Akne problemlerini giderici etkisi vardır

Sirke ile karıştırılıp cilde sürülen biberiye yağının sivilceleri yok edici etkisi olduğu söylenmektedir. Ancak cildinizde hassasiyet sıkıntısı varsa ilk olarak bir uzmana danışmanızda fayda var.


Cilt sıkılaştırıcı etkisi vardır 

Sıkı bir cilt için biberiye yağı kullanabilirsiniz. Bitkiyle yapılan cilt kürleri aynı zamanda kan dolaşımını arttırarak sağlıklı bir cilt için katkıda bulunur. Aynı zamanda cildinizde açılmış olan gözeneklerin kapanmasına da yardımcı olmaktadır.


Ciltteki fazla yağı alır 

Biberiye yağının cilt üzerindeki fazla yağı arındırıcı etkisi bulunmaktadır.


Egzamaya bağlı olarak gelişen kuruluk

Biberiye yağının cilt üzerinde oluşan, egzamaya bağlı olarak ortaya çıkan kuruluğun giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak egzamayı tam anlamıyla tedavi ettiği söylenemez.


Biberiye yağının zararları


Biberi ye yağı yanlış kullanıldığında cilt üzerinde çeşitli sorunları beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle biberiye yağını kullanırken bir takım unsurlara dikkat etmek gerekir.


Biberiye yağı tek başına kullanılmamalıdır. Biberiye yağını kullanırken zeytinyağı ile seyreltmek gerekir. Aksi taktirde ağır gelebilir ve ciltte bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.


Hamile ya da emzirme dönemindeki kadınların bitkisel ürünleri kullanması tavsiye edilmez veya kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.


Biberiye yağını kullanmadan önce cildinizin küçük bir bölümünde yağı test etmeniz gerekir. Aksi taktirde cilt üzerinde olumsuz reaksiyonları beraberinde getirecektir.


Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin biberiye tüketmesi önerilmemektedir. Biberiyenin kan basıncını arttırıcı etkisi bulunmaktadır.


Aşırı biberiye mide bulantısı, akciğerlerde ödem gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir.


 

 

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.